Säkerhet

När vi gör paddelturer tillsammans har vi ingen ledare utan delar tillsammans på ansvaret. Därför är det viktigt att vara tydlig med vilken typ av paddeltur det handlar om ifall man bjuder in andra medlemmar att delta. Som deltagare ska man tänka på att inte följa med på svårare turer än man klarar av. Chansa inte utan ordna i stället en egen paddeltur eller följ med på en tur med rätt nivå för dig.

För att beskriva paddelturers svårighetsgrad kan man använda sig av Friluftsfrämjandets svårighetsgrader för kajakturer eller klassning av forsars svårighetsgrad (se längst ner på denna sida).

Våra medlemmar är allt ifrån nybörjare till mycket erfarna.
Det finns oftast någon som vill följa med på paddeltur. 
Samråd ofta med varandra under turen. Är det dax att ta rast? Har alla ork att fullfölja? Känns nästa överfart eller fors osäker? Ska ni ändra resrutt på grund av väderomslag eller annat?

Räkna inte med att andra tar med sig utrustning som du kan behöva (flottör och pump, karta och kompass, extrakläder, första hjälpen, lampa, bogserlina och liknande).

Friluftsfrämjandet svårighetsgrader för kajakturer

1:a. Mycket lätt paddling med ringa eller ingen tidigare paddelerfarenhet. Simkunnig. Dagsetapper upp till 10 kilometer per dag. Klarar marschhastighet upp till 1 kilometer per timme.

2:a. Lätt paddling. Någon erfarenhet av paddling, till exempel gjort en “Prova-på”. Klarar mindre vatten som småsjöar. Dagsetapper upp till 15 kilometer per dag. Klarar marschhastighet upp till 3 kilometer per timme.

3:a. Medelpaddling. Har paddelvana. Klarar paddling i skyddade vatten. Dagsetapper upp till 25 kilometer per dag. Klarar marschhastighet upp till 5 kilometer per timme.

4:a. Krävande paddling. God kajak- och friluftsvana. Klarar oskyddat vatten. Kräver kunskap i kamraträddning samt klarar av att paddla i hög sjö. Dagsetapper upp till 40 kilometer per dag. Klarar marschhastighet upp till 6 kilometer per timme.

5:a. Mycket krävande paddling. God kajak- och friluftsvana. Klarar oskyddat vatten i mycket varierande förhållanden. Kräver goda kunskaper i räddningsteknik. Dagsetapper upp till 50 kilometer per dag. Klarar marschhastighet upp till 7 kilometer per timme.

Forsklasser

Det finns en internationell skala för klassificering av forsar. Den går från lätt farbart (klass I) till i stort sett ofarbart (klass VI). Klassen kan ändras med vattenståndet.

BeskrivningKrav
 ISvagt porlande strömt vatten med små regelbundna vågor. Motströmspaddling möjlig kortare sträckor. Lätt att finna väg.Någon paddelvana, men utan erfarenhet av forspaddling. 
 IILätt brusande och stänkande vatten med vågor som ibland bryter på topparna. Få hinder, men inte alltid lätt att finna väg.  Medelgoda paddlare med någon erfarenhet av forspaddling.  
 IIIKraftigt brusande fors med en del mindre fall (trappor) och brytande vågor. Hinder som kräver manövrering. Kapell, hjälm samt rekognosering tillrådes.  Erfarna forspaddlare med god forsteknik.  
 IVDånande och stenig med kraftiga virvel- bildningar. Trappor med höga skummande stoppvågor (valsar). Hinder som kräver mycket manövrering. Kapell, hjälm samt rekognosering nödvändig.  Mycket erfarna forspaddlare med avancerad forsteknik.  
 VSom klass IV men med starkare ström och brantare lutning. Mycket kraftiga valsar med farliga baksug. Till största delen "vitvatten".  Experter på forspaddling.  
 VISom klass V men ännu starkare strömmar och valsar. Stora fall. På gränsen till det ofarbara.  Experter på forspaddling. 

Numera förekommer även en klassificering som bygger på bedömning av dels vilka konsekvenser (till exempel personskador) ett misslyckande i forsen kan få och dels hur lång tid det kan ta att få hjälp från utomstående. Den här klassningen beskrivs närmare på Forsguiden.

Paddlings-säkerhet enligt Wikipedia

Den som inte behärskar eskimåsvängen till fullo i höga vågor, och alltså riskerar att bli liggande i vattnet vid kapsejsning, bör vara klädd efter vattentemperaturen och inte lufttemperaturen. Allför många paddlingsolyckor med dödlig utgång beror på hypotermi (nedkylning) till följd av felaktig kädsel i förhållande till vattentemperaturen. Rekommenderad klädsel är någon form av våtdräkt, torrdräkt eller överlevnadsdräkt vid alla paddlingar när risk föreligger att befinna sig i vattnet under längre tid.

Kritisk tidsgräns är naturligtvis beroende av aktuell vattentemperatur, men kallare vatten än +21 grader Celsius definieras som ej riskfria. Utan skyddskläsel är de ungefärliga tidsgränserna för överlevnad i vattentemperatur +15 (sommar) 2 timmar, +10 (vår/höst) 1 timme respektive +5 (vinter) 30 minuter. Utöver nedkylningen ökar risken för drunkning på grund av "flämtreflexen" vid plötslig nedsäkning av kroppen i kallt vatten.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar